Bas Jonker: TV-expert in 'Van Onschatbare Waarde'

Ontdek zijn unieke inzichten en aankopen

 

 

Sinds 2019 neemt Bas Jonker deel als expert aan het programma “Van Onschatbare Waarde” van Omroep Max. Op deze pagina kunt u de objecten bekijken die hij heeft aangekocht tijdens het programma. Een aantal van deze items is momenteel nog te bewonderen in onze showroom.

Deze video biedt een exclusief kijkje achter de schermen.

Accepteer advertentie cookies om deze content te zien.

Accepteer advertentie cookies

Van Onschatbare waarde 2023

Ontdek de unieke aankopen die Bas heeft gedaan tijdens het zevende seizoen van “Van Onschatbare Waarde”:

17e eeuwse blauw beschilderde aardewerken kan

17e eeuwse blauw beschilderde Delftse aardewerken kan met tinnen deksel. Het knopje op de deksel ontbreekt. Aan de onderkant van de kan staat hoogstwaarschijnlijk een merk van De Klauw.

Bronzen Pegasus door Toon Slegers

Bronzen beeld van een Pegasus gemaakt door beeldhouwer Toon Slegers, jaren ’70. Het beeld is gegoten volgens de Cire Perdue methode, waarbij het originele wasmodel verloren gaat, en er zo een unica ontstaat. (Cire Perdue is Frans voor “verloren bijenwas” in de betekenis van “verloren gietvorm”). De Pegasus rust op een paal die in de grond gestoken wordt.

Paar antieke Barok zandstenen tuinvazen met fruitmand en groteske maskers

Paar antieke Barok zandstenen tuinvazen met fruitmanden en groteske maskers. Deze hoge vaas ornamenten komen waarschijnlijk uit Duitsland of Oostenrijk. Ze komen uit de Barok tijd, omstreeks 1740. Vanwege de hoogte zouden ze gediend kunnen hebben als poortwachters of poortvazen bij een groot landgoed. Ze zijn als een stel gebeeldhouwd en lijken twee handschriften te hebben, dan zouden ze door twee beeldhouwers naast elkaar gehouwen zijn. Leuk is dat de gezichtsuitdrukkingen van de maskers aan beide kanten verschillen.

Een stel gietijzeren sculpturen, het Zwijn en de Vos door J.J. Ducel, Parijs 1850

Een stel gietijzeren sculpturen; het Calydonische zwijn, naar het barokke ontwerp van Pietro Tacca in Firenze il Porcelino, en de Teumessiaanse vos. Salvador Dali Bird-in-hand poederdoosZowel gegoten als gestempeld door J.J.Ducel Paris ± 1850.

Salvador Dali Bird-in-hand poederdoos

Salvador Dali poederdoos ontworpen voor Elgin American. Deze ‘Bird-in-hand’ poederdoos in de vorm van een vogel is gemaakt van verzilverd messing met vergulde details op de vleugels. De handtekening van Dali staat in zwart geëmailleerd schrift op de kop van de vogel. De kop kan eruit getrokken worden en onthult een lippenstifthuls. Binnenin is een spiegel met poedercompartiment waarop het Elgin American-logo zichtbaar is. De staart kan omhoog geklapt worden om een apart compartiment te openen voor gebruik als pillendoosje. Met bijbehorend opbergzakje.

Atlas

Van Onschatbare waarde 2022

In het zesde seizoen van “Van Onschatbare Waarde” heeft Bas enkele bijzondere aankopen gedaan, die hieronder te bekijken zijn:

Aquarel van Jan Toorop 1927

Aquarel schilderij met de voorstelling van Madonna met kind. Het schilderij is in 1927 gemaakt en gesigneerd door Jan Toorop (1858-1928). Met potlood, kleurpotloden en aquarel op papier kwam het werk tot stand. Toorop maakte de aquarel aan het einde van zijn leven.

Schilderij van Kees Maks 1912

Schilderij met de voorstelling van de Nieuwendijk in Amsterdam bij nacht, tijdens Koninginnedag. Het uithangbord van de aldaar aanwezige iconische C&A is op het doek te zien. Het schilderij is in 1912 geschilderd en gesigneerd door Kees Maks (1876-1967). Op de achterkant van het werk staan aantekeningen van Maks; zijn naam en het adres van zijn atelier (Prinseneiland 243).

Gispen vloerlamp door Wip Rietveld, jaren ’50

Gispen vloerlamp type 6320, ontworpen door Wim Rietveld in 1953. Ook wel Grasshopper lamp genoemd. De lamp is oud maar ziet er nog heel goed uit, er zitten wat kleine deukjes in het gele kapje, maar de verf ziet er nog goed op. De productie van deze lamp begon in 1953 maar eindigde alweer in 1955 tot een ander model klaar was (Panama model 6322). De precieze oplage van dit model is onbekend.

Oud carrousel of draaimolen paard

Oud carrousel of draaimolen paard.

Oude San Marco Weegschaal

Oude San Marco Weegschaal, gemaakt in Turijn.

Oude Marengo snijmachine jaren ’30

Oude Marengo snijmachine, gemaakt in Alexandrië, waarschijnlijk tussen 1930 en 1938 gemaakt.

Vintage jukebox, Wurlitzer 1100

Een Wurlitzer 1100 Jukebox met een ‘kapelletje look’ met prachtig gekleurde lichten tijdens het afspelen van de nummers. Van ontwerper Paul M. Fuller, gemaakt rond 1945/47. Met 24 platen van ongeveer 78 toeren (bakeliet).

Van Onschatbare waarde 2021

Ontdek de unieke aankopen die Bas heeft gedaan tijdens het vijfde seizoen van “Van Onschatbare Waarde”:

Hildo krop masker

Origineel Hildo Krop beeld. Een bronzen uitvoering van het masker van Cuchulain, door Hildo Krop, gesigneerd. Cuchulain is 1 van de 5 maskers voor het toneelstuk ‘Vrouwe Emers groote strijd’. Dit zeer bijzondere Hildo Krop bronzen beeld is een tweede exemplaar van het andere bronzen masker Cuchulain dat te zien is in het Rijksmuseum, inclusief signering van Hildo Krop

18e eeuwse gestoken en vergulde engel

18e eeuwse gestoken houten engel verguld met bladgoud, Barok, Frankrijk. Deze heeft opvallend mooi gevormde handjes, voetjes en een goed gezicht voor een beeldje van deze periode. ± 70 cm

Peinado schilderij, tekening en boekje

Schilderij en tekening door Peinado (1898-1975). Joaquín Peinado was tijdgenoot, vakbroeder en vriend van Pablo Picasso, hetgeen ook in de slijt van zijn kunstwerken te zien is. Het schilderij: Olieverf op doek, Cubisme, sprekende kleuren. Gesigneerd en gedateerd 1948. Afmetingen schilderij 35 x 28 cm, afmetingen lijst 44 x 36 cm. De tekening: Zwart-wit aquarel. Gesigneerd en gedateerd 1951. Afmetingen: 41 x 30,5 cm. Opgedragen in 1953 aan zijn vriendin die hij Poupette noemde. Het boekje zit erbij en bevat ook een in 1967 geschreven boodschap in aan Poupette.

Planetarium door Alexander Laing 1896


Planetarium door Alexander Laing, met patent uit 1896.
Dit is een Amerikaans model en in Europa bijna niet te vinden. Een bijzonder model, eigenlijk zit het tussen een planetarium en een lunarium in, omdat het niet alle planeten bevat. Een lunarium heeft normaal gesproken enkel een zon, aarde en maan, maar dit mZivodel heeft ook nog de planeet Venus. Het planetarium werkt met veel mooie snaarwielen.

Zilveren VOC Schip

Miniatuur zilveren VOC schip ‘de Halve Maen’. In het bezit geweest van Ronnie Tober. Prince de Lignac – gaf Ronnie Tober ooit dit zilveren bootje. Het miniatuurbootje stelt de Halve Maen voor, het VOC-schip waarmee Henry Hudson in 1609 aankwam op de plek die later New York zou worden. Een stad waar Tober zestien jaar woonde.

Brandweerauto

Schaal

Van Onschatbare waarde 2020

In het vierde seizoen van “Van Onschatbare Waarde” heeft Bas enkele bijzondere aankopen gedaan, die hieronder te bekijken zijn:

 

Bronzen beeld van Willem van Oranje

Alfred Emile O’Hara de Nieuwerkerke (1811-1892) maakte dit in brons gegoten beeld in 1843. De kunstenaar legde Willem van Oranje vast als legeraanvoerder te paard, met een commandostaf in zijn rechterhand. Volgens de beschrijving van de Prinsenhof in Delft is dit een bronzen model voor het grote ruiterstandbeeld van Willem van Oranje dat staat voor het Koninklijk Paleis Noordeinde in Den Haag. Het is daar onthuld door koning Willem II op 17 november 1845. Bron: historiek.net

Steampunk mes “Eagle”

Joost maakt zelf vouwmessen. Van het lemmet tot het heft, ieder schroefje, ieder draadje en ieder bewegend deeltje maakt hij zelf. Zijn pronkstuk, waar hij meer dan 400 uur van zijn vrije tijd in heeft zitten, bestaat uit ruim 300 onderdelen van staal, verguld messing en koper.

 

Bronzen aapje van Jan Altorf

Originele bronzen aap van de Nederlandse kunstenaar Jan Altorf (Johan Coenraad Altorf) jaren 20, Art Deco. Gegoten in Gieterij Plastiek van A. Binder Haarlem. Gesigneerd.

Achterglasschilderingen

Vijf zeer grote en indrukwekkende achterglasschilderingen met mythologische scènes. Gemaakt in Brussel in de jaren ’30. Gedurende 15 jaar versierden deze vijf panelen de beroemde club van Casper Reinders “Jimmy Woo” in Amsterdam.

 

Originele Charlotte Perriand, Berger kruk

Charlotte Perriand was een zeldzame vrouwelijke designer onder de Avant Garde-ontwerpers wiens ontwerpen het moderne leven vormden in het begin van de 20e eeuw. Deze massief eikenhouten kruk, heeft zichtbare eerlijke veroudering en patina. Aan de onderkant is de typerende verbinding te zien, die werd gebruikt voor het draaien van de houtvorm.

Polyphon muziekkast

 

 

Van Onschatbare waarde 2019

Het derde seizoen van “Van Onschatbare Waarde” debuteerde op televisie in april 2019. Hieronder vindt u een overzicht van de objecten die Bas in dat seizoen heeft verworven:

 

Wapenschild 

Het wapenschild is een samengesteld vroeg 18e eeuws houtsnijwerk uit eiken en grenen, rijk gestoken, symmetrisch, Barok Louis XIV. Het wapenschild komt uit omstreeks 1710 en is gemaakt voor 2 families die met elkaar getrouwd zijn in dat jaar. Het gaat om de familie graafland (op het wapenschild afgebeeld als mol) en de familie van Anne de Haaze uit Amsterdam.

Schedel

Schedel van een de Asmat uit Papoea, Nieuw Guinea. In die cultuur was het gebruikelijk om de schedel van de overleden te versieren. De oogkassen en neusholten werden gevuld met bijenwas en zaadjes en de schedel werd verder helemaal opgetooid.

Roulettebak

Deze roulettebak is erg bijzonder vanwege zijn nummering. Er is namelijk op dit Franse roulettewiel een dubbele nul aangebracht. in plaats van 37 vakjes zijner 38 vakjes, wat er op wijst dat deze uit het illegale circuit komt. De nul betekent namelijk dat het huis voordeel heeft.

Schroefmedaillon

Schroefpenning gekocht door Antonie Hendrik Drijfhout van Hooff (de betovergrootvader van de verkoper) in 1759, tijdens zijn Grand Tour door Europa. De inhoud van de penning bestaat uit 39 kleine etsjes die aan elkaar vast zitten (sommige zijn los). De etsjes beschrijven de Silezische oorlogen in de tijd van Frederik de Grote. En op de achterkant het handgeschreven reisverslag van Antonie Drijfhout.

Zeefdrukken van Marilyn Monroe

Tien iconische zeefdrukken van Marilyn Monroe van Andy Warhol. Deze jaren ’90 serie met de blauwe stempel is de 3e reproductie van de originele zeefdrukken uit de jaren ’60.

Loden beelden van J.P. White, De vier seizoenen

De vier seizoenen, door J.P. White, 19e eeuws (volgens 18e eeuws model). Deze tuinornamenten zijn gemaakt van lood en zijn weerbestendig.

 

 

Meer informatie over bovenstaande producten kunt u opvragen via ons contact formulier:

 

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.